Rodzice, którzy bez wsparcia lekarza i dietetyka żywią małe dzieci wyłącznie produktami roślinnymi, narażają je na wiele niebezpieczeństw. Bezpieczniejsza jest dieta wegetariańska.

Dieta wegańska, czyli wykluczająca mięso, mleko, jaja i inne produkty zwierzęce z różnych powodów staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Wiąże się z nią wiele poważnych kontrowersji.

Międzynarodowi eksperci biorący niedawno udział w 50. corocznym zjeździe Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) opublikowali podczas tego wydarzenia ważne ostrzeżenie dotyczące stosowania diety wegańskiej.

Zagrożenia

"Małe dzieci, które są żywione w sposób wegański bez nadzoru lekarza i dietetyka narażone są na wiele niedoborów żywieniowych, które dotyczą m.in. witaminy B12, wapnia, cynku i dobrej jakości białka. Niedobory te mogą wywołać bardzo poważne, negatywne skutki zdrowotne u dzieci" – czytamy w komunikacie ze zjazdu ESPGHAN.

O jakie groźne skutki niedoborów chodzi? Eksperci wymieniają m.in. niską gęstość mineralną kości, choroby krwi, zaburzenia neurologiczne, dysfunkcje poznawcze i niedożywienie, w tym także zagrażające życiu.

Ponadto, według badań, dzieci będące na dietach wegańskich są szczuplejsze i niższe od swoich rówieśników karmionych w sposób tradycyjny (z udziałem produktów zwierzęcych).

Mary Fewtrell z University College London, specjalizująca się w żywieniu dzieci, podkreśla że szczególnie ważne i zarazem bardzo trudne jest zapewnienie zdrowej diety wegańskiej w przypadku niemowląt. Wymaga to m.in. stosowania odpowiednio dobranych suplementów diety, zarówno u dziecka, jak i u matki. Prof. Mary Fewtrell ostrzega, że wszystko to musi odbywać się pod ścisłym nadzorem lekarza i dietetyka, a nie przestrzeganie lub niewłaściwe wdrażanie ich zaleceń może doprowadzić do dramatycznych i nieodwracalnych szkód u dzieci.

Lepszy wariant

Dieta wegańska dla dzieci nie jest zalecana, także przez polskich specjalistów.

- W Polsce szybko przybywa wegan, a także wegańskich rodziców i wegańskich dzieci. Niestety, prawidłowe zbilansowanie diety wegańskiej dla niemowląt i małych dzieci jest bardzo trudne i wymaga specjalistycznej wiedzy. Tymczasem wiedza rodziców w tej kwestii jest najczęściej niewystarczająca. Mało jest też wciąż kompetentnych w tym obszarze lekarzy i dietetyków. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że nie ma jeszcze w Polsce żadnych oficjalnych rekomendacji i zaleceń na ten temat – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia.

Według niej dieta wegańska u niemowląt jest możliwa do zbilansowania, tak aby zapewnić dziecku pełne zdrowie, ale dużo bezpieczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie diety wegetariańskiej, która z uwagi na udział produktów nabiałowych, jajek czy ryb rzadko jest niedoborowa.

Również eksperci ESPGHAN oceniają, że stosowanie diet wegeteriańskich i semi-wegetariańskich jest "generalnie bezpieczne" dla dzieci i jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż stosowanie restrykcyjnej, ryzykownej i arcytrudnej diety wegańskiej.

Możesz ocenić ten artykuł:
Wiktor Szczepaniak

Wiktor Szczepaniak

Dziennikarz, absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Od wielu lat pracuje w ogólnopolskich mediach, specjalizując się najpierw w dziennikarstwie ekonomicznym (Puls Biznesu), a obecnie naukowym i medycznym. Posiada kilkuletnie doświadczenie w działalności public relations (Instytut Żywności i Żywienia). Interesuje się różnymi aspektami i uwarunkowaniami zdrowia, w tym zwłaszcza profilaktyką zdrowotną, psychologią zdrowia i medycyną spersonalizowaną, a także wpływem mediów na zdrowie publiczne.